Медици от МУ–Пловдив трепят зайци с чук

Анти-хуманизъм за качественото обучение на бъдещите хуманни лекари

Студенти по медицина от Пловдив, пожелали анонимност, са изпратили писмо до неправителствената организация „На ти с природата”. В него те са описали как беззащитни зайчета са били умъртвявани жестоко по време на упражнения.
Занятията в катедрите по патофизиология и физиология в Медицинския универси­тет в Пловдив включвали експерименти със зайци. Тези практически занятия обаче противоречали на Наредба 15 от 2006 година за минималните изисквания за защита и хуманно отношение към опитните животни.

Ужасени бъдещите медици разказват как на врата на зайчето се закан­вали датчици, а върху зад­ните крачета се нанасял силен удар с чук за обра­ботка на месо. Така крачетата на зайчето се счупва­т, за да се мерят физио­логичните показатели при шок и болка
От организацията „На ти с природата” поясниха, че е задължително обучението да бъде онагледявано само чрез видео запис. За вестник „Телеграф” категоричен бе проф. Трифон Ми­хайлов, зам.-ректор по учебната дейност: „Тези същите хора биха ли се съгласили, когато изпитат болка, аз на видео да им изпратя лечение? Вярно е, че има елемент на анти-хуманизъм, но това е задъл­жително за качественото обучение на бъдещите ху­манни лекари"
Предстои да се извърши проверка, но при бездействие от страна на правоимащите органи до месец неправителствената организация ще сезира Европейската комисия.

Добавена на 18 ноември 2010 | 6:31:00