ПРАВО или ЗАДЪЛЖЕНИЕ
Обичаят да се оставя дребна сума в кафенето, ателието, хотела, ресторанта, таксито или фризьорския салон съществува в цял свят, но има и места и ситуации, при които даването на бакшиш е грешка. Когато давате бакшиш, изхождайте преди всичко от това, че не бива да обиждате никого.
Излишно е да казвам, че не е прието да се дава бакшиш на полицейски служител.
Не е прието обаче да се дава бакшиш също така на стюардеси, екскурзоводи, преводачи, главни готвачи в ресторанта -това може не само да ви постави в неудобно положение, но и да изглежда като подкуп на длъжностни лица. На тях трябва просто да благодарите.
Ако ви предстои пътуване зад граница, изучете особеностите на местните обичаи. Например в Япония, Малайзия, Китай, Тайван и Тайпе опитът да се даде бакшиш предизвиква у обслужващия персонал възмущение и се оценява като истинско оскърбление.
Съвсем друга е картината в страните, където се изповядва ислямът. На туристите, които пребивават, макар и за пръв път, в Египет или Мароко, им се налага десетки пъти на ден да чуят натрапчивата дума "бакшиш". При това за всяка услуга, дори на камиларя, съгласил се да позира за снимка. Няма смисъл да се учудвате на напористата, настойчивост на арабите - съгласно исляма бакшишът означава не друго, а призив: "Да поделиш своето с нямащия.”
В Австрия, Германия, Холандия и Финландия, например не е прието да се дават големи суми - оценяват ги като разточителност. Затова пък в Белгия шофьорът на такси може твърдо да разчита на своите гарантирани 12-15 процента от общата сума - а получи ли по-малко, би могъл дори да ви спретне сцена.
Американците пък даже са пуснали специален "Кодекс на бакшишите", където е описано подробно колко и на кого трябва да се дава.
Обикновено в ресторанта бакшишът се дава на сервитьора.
Когато плащате сметката в ресторанта, обърнете внимание вписана ли е в нея "такса за обслужване". Ако е така, бакшишите автоматически се изключват.
Когато организирате бизнес обяд, не е прието да се дават бакшиши. Но ако смятате, че с работата си обслужващият ви сервитьор ви е направил неотразимо впечатление, можете да нарушите правилото.
По подобен начин трябва да се постъпва, ако в ресторанта е организирана т.нар. "шведска маса", особено когато това става в петзвезден хотел, където всеки клиент е обграден с внимание.
Ако устройвате прием вкъщи или в офиса и каните сервитьори и бармани, също е уместно да им се отблагодарите с бакшиши. И накрая: бакшишът се дава, след като са ви обслужили, а не преди това.
Още съвети: