Бакшиш - кога, как и колко да даваме

ПРАВО или ЗАДЪЛЖЕНИЕ

Обичаят да се оставя дребна сума в кафенето, ателието, хотела, ресто­ранта, таксито или фри­зьорския салон същест­вува в цял свят, но има и места и ситуации, при които даването на бак­шиш е грешка. Когато дава­те бакшиш, изхождайте преди всичко от това, че не бива да обиждате ни­кого.
Излишно е да казвам, че не е прието да се дава бакшиш на полицейски служител.
Не е прието обаче да се дава бакшиш също та­ка на стюардеси, екскур­зоводи, преводачи, глав­ни готвачи в ресторанта -това може не само да ви постави в неудобно поло­жение, но и да изглежда като подкуп на длъжнос­тни лица. На тях трябва просто да благодарите.
Ако ви предстои пъту­ване зад граница, изучете особеностите на мест­ните обичаи. Например в Япония, Малайзия, Ки­тай, Тайван и Тайпе опи­тът да се даде бакшиш предизвиква у обслужва­щия персонал възмуще­ние и се оценява като ис­тинско оскърбление.


Съвсем друга е карти­ната в страните, където се изповядва ислямът. На туристите, които пре­бивават, макар и за пръв път, в Египет или Маро­ко, им се налага десетки пъти на ден да чуят нат­рапчивата дума "бак­шиш". При това за всяка услуга, дори на камиларя, съгласил се да позира за снимка. Няма смисъл да се учудвате на напо­ристата, настойчивост на арабите - съгласно исля­ма бакшишът означава не друго, а призив: "Да поделиш своето с нямащия.”

В Австрия, Германия, Холандия и Финландия, например не е прието да се дават големи су­ми - оценяват ги като разточителност. Затова пък в Белгия шофьорът на такси може твърдо да разчита на своите гаран­тирани 12-15 процента от общата сума - а получи ли по-малко, би могъл дори да ви спретне сцена.
Американците пък даже са пуснали специален "Кодекс на бакшишите", където е описано под­робно колко и на кого трябва да се дава.
Обикновено в ресто­ранта бакшишът се дава на сервитьора.
Когато плащате сметката в ресторанта, обърнете внимание вписана ли е в нея "такса за обслуж­ване". Ако е така, бакши­шите автоматически се изключват.
Когато организирате бизнес обяд, не е прието да се дават бакшиши. Но ако смятате, че с работа­та си обслужващият ви сервитьор ви е направил неотразимо впечатление, можете да нарушите пра­вилото.
По подобен начин трябва да се постъпва, ако в ресторанта е орга­низирана т.нар. "шведска маса", особено когато то­ва става в петзвезден хо­тел, където всеки клиент е обграден с внимание.
Ако устройвате прием вкъщи или в офиса и ка­ните сервитьори и бар­мани, също е уместно да им се отблагодарите с бакшиши. И накрая: бак­шишът се дава, след като са ви обслужили, а не преди това.

Още съвети:

Добавена на 13 януари 2011 | 3:06:00